maandag, mei 21, 2007

Gefrituurde courgettebloemen


Courgettebloemen op de markt in Pisa

De weelderige oranjegele courgettebloem is nauwelijks te verkrijgen in Nederland. Met veel geduld, op een warme, zonrijke en windvrije plek, kun je ook zelf courgettes kweken. Het is ons zelfs op ons balkonnetje gelukt. Ze hebben wel erg veel water nodig. Je zou ze bijna alleen om hun geweldig mooie bloemen kweken! De bloemen van de courgetteplant openen zich maar één keer. De bloem opent zich zeer vroeg en sluit zich weer rond tien uur 's ochtends. Je moet er dus snel bij zijn als je wilt oogsten. Maar met één bloem per week blijft het een beetje behelpen. Gelukkig vind je ze soms wel bij de wat grotere Turkse en Marokkaanse supermarkten.

Let op: alleen de mannelijke bloemen (met steeltje!) zijn lekker. De vrouwelijke bloem, die aan de courgette vastzit, is papperig en niet smakelijk.

Courgettebloemen kun je heerlijk frituren in pastella, een frituurbeslag van bloem en water. Met dit beslagje wordt de olie niet als een spons door de groente opgezogen.

Voor 4-6 personen

  • 10 mannelijke courgettebloemen
  • plantaardige olie
  • 2,5 dl water
  • 75 gram bloem

Giet het water in een diep bord en zeef de bloem erboven. Klop voortdurend met een vork. Het beslag moet uiteindelijk de consistentie van zure room hebben. Als het dunner is, moet er nog wat bloem bij. Is het dikker, giet er dan nog wat water bij.

Was de bloemen snel onder koud water, maar laat ze niet in het water liggen. Dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Snijd de lange steeltjes af tot 2,5 cm. Maak een inkeping in de onderkant van de bloemen zodat je ze kunt openvouwen als een vlinder.

Giet een laag van 2 cm olie in de een braadpan en zet het vuur hoog. Houd de bloemen vast aan de steeltjes, haal ze even door het beslag. Laat ze in de kokendhete olie glijden. Zorg dat ze voldoende ruimte hebben in de pan. Laat ze goudbruin worden en keer ze. Schep ze met een schuim- of bakspaan uit de pan. Laat ze uitlekker op een rooster op of keukenpapier. Bestrooi met zout en serveer direct.

Meer informatie over courgettebloemen: http://www.courgettefleur.nl/

Geen opmerkingen: