maandag, augustus 21, 2006

Wähe: platte Zwitserse vruchtentaart


Wähe met pruimen



Van Jeannette uit Wängi, Zwitserland

Dit is een heerlijk eenvoudig en snel recept voor een platte Zwitserse vruchtentaart die ook wel 'fladde' of 'chueche' wordt genoemd. De bodem is meestal van bladerdeeg, en de vulling kan van alles zijn. Abrikozen, perziken, pruimen, appels, bessen, kersen, etc. De volgende hoeveelheden zijn voor een ronde platte bakvorm van ongeveer 30 cm doorsnede.


Ingrediënten
  • kant en klaar koekdeeg of bladerdeeg 
  • 100 tot 150 gram gemalen amandelen of hazelnoten
  • fruit; pruimen of abrikozen halveren
  • 2,5 dl slagroom
  • 2 eieren
  • 4 volle eetlepels suiker
  • scheutje citroensap (bij appelen: sap van een halve citroen)
  • boter

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius. Bekleed het beboterde bakblik met het deeg. Bedek het deeg volledig met een laagje gemalen amandelen of hazelnoten. Leg hierop het fruit, bij abrikozen of pruimen de schil naar beneden leggen. Klop de eieren los en meng ze met de slagroom, de suiker en het citroensap. Giet het mengsel voorzichtig over het fruit. Bak de wähe in 30 tot 40 minuten gaar tot ie lichtbruin is.

Variaties 
Je kunt ook een hartige variant maken door bijvoorbeeld in plaats van fruit, spinazie, kaas of uien te nemen. Laat in dat geval de suiker achterwege en voeg wat geraspte kaas toe.

Geen opmerkingen: