Vinos de Jerez, de sherryproducent uit Andalusië, probeert het suffe oude dames imago van de sherry van zich af te schudden. En terecht. Want de wijnen van Vinos de Jerez verdienen beter.
De herkomst van de Jerez
In de streek Andalusië, tussen Sevilla en Cádiz in het zuidwesten van Spanje, ligt de oorsprong van Jerez. Het Jerezgebied is een klein heuvelachtig gebied met kalkrijke gronden dichtbij de Atlantische kustlijn, dat ongeveer op zeeniveau ligt. Het vormt als het ware een driehoek tussen drie steden: Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. Het gebied wordt ook wel de 'Marco de Jerez' genoemd.
Het Jerezgebied is uniek. Omringd door kleine witte dorpjes geplakt tegen de bergwanden. Glooiende wijngaarden, zwoele avonden, vurige flamenco muziek, prachtige paleizen, een uitbundig straatleven, tapasbars, de blakende Andalusische zon, een helderblauwe lucht. Alleen in dit gebied kan een Jerez-wijn worden gemaakt, door de speciale klimatologische omstandigheden.
De wijnen van Vinos de Jerez
De ene Jerez-wijn is de andere niet. Een Fino is een fijne droge Jerez-wijn. Manzanilla lijkt daar een beetje op, maar heeft een iets lichtere smaak. Oloroso en Medium kenmerken zich over het algemeen door een hazelnootachtig aroma. En dan is er de Pedro Ximénez (PX), een verfijnde zoete Jerez-wijn die fantastisch smaakt bij diverse kazen en chocolade desserts! De smaken variëren van fris droog tot hemels zoet.
De Vinos de Jerez route
Wij waren in Andalusie in juni en proefden de heerlijke Amontadillo. Het is even wennen. Een erg droge zeer aromatische witte wijn, met een alcoholpercentage van 16 - 20%. Maar heerlijk bij pittige kazen en pikante worstjes. Goed gekoeld drinken.
Maar je hoeft niet persé naar Andalusië om de wijnen van Vinos de Jerez te proeven. Je kunt in diverse steden (in de randstad) de wijnen proeven. Volg de Vinos de Jerez route, die op hun site staat beschreven. Je vraagt je alleen af waarom ze niet gewoon een Vinos de Jerez restaurant openen met échte kwaliteitstapas. De tapasbars in bijvoorbeeld Amsterdam zijn nog steeds een slecht aftreksel van het echte werk. Een gat in de markt, vinden wij van Lekkermagazine.
Een gids met onderwerpen die een verfrissende en vernieuwende kijk op sherry geven. Zoals wijn-spijs-suggesties van topkoks, trends en ontwikkelingen en pakkende uitspraken van uiteenlopende experts. Hier te downloaden. Of hier te koop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten