vrijdag, november 23, 2012

Caponata



Voor 4 personen

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 aubergine (ca. 350 gram)
  • 250 gram tomaten
  • 4-6 eetlepels olie
  • zout en peper
  • 1 el groene olijven zonder pit
  • 1/2 bosje basilicum
  • 2 el rode wijnazijn, 1/2 el suiker
  • 1-2 el kappertjes, 1 el pijnboompitten


Was de selderij en snijd deze in dunne plakjes. Pel de ui en de knoflook. De ui halveren en in dunne reepjes snijden, de knoflook zeer fijn hakken. Was de aubergine, eerst overdwars in dunne plakken snijden en vervolgens in achten snijden. Was de tomaten en in zeer kleine stukjes snijden.

De helft van de olie verwarmen in de koekenpan. Ruim de helft van de aubergine erdoor roeren en op een middelhoog vuur goed aanbakken. Aubergine uit de pan scheppen, weer 2 el olie in de koekenpan doen, de rest aanbakken en uit de pan nemen.

De resterende olie met de ui en de knoflook in de koekenpan doen, roeren, de aubergine, de selderij en de tomaten erdoor scheppen en zouten en peperen. Het deksel erop en op middelhoog vuur 5 minuten laten pruttelen.

Intussen de olijven doormidden snijden en de blaadjes basilicum afplukken. Basilicum, olijven, azijn, suiker en kappertjes door de aubergine roeren en alles onafgedekt nog 15 minuten laten verwarmen, tot de groenten en mooi romig uitzien. Wel regelmatig roeren. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten.

Een van onze favoriete recepten uit: Basic Italian

Geen opmerkingen: